Το ωδείο ΑΡ ιδρύθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το έτος 1988 από την Τσέχα πιανίστα Αλένα Ρεντζέγιοβα. (Η Αλένα Ρεντζέγιοβα γεννήθηκε στο Μόστ της Τσεχίας. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ελλάδα με την κ. Χρυσή Παρθενιάδη – Φλώρου και πήρε δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί.
Συνέχισε τις σπουδές της στην Πράγα με τον J. Holena καθηγητή του Ωδείου της Πράγας. Μελέτησε όλο το πιανιστικό έργο του L Janacek. Συνεχίζει την επαφή της με τον μουσικό κόσμο της Πράγας και παρακολουθεί σεμινάρια και master class των Τσέχων πιανιστών).
Είναι αναγνωρισμένο από το κράτος με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΚΑΤΕΧ/Υ/Δ/35802/30-08-88(φεκ 672) του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 1988 μέχρι το 2010 στεγάστηκε σε διατηρητέο κτίριο στην οδό Αποκορώνου, το γνωστό σε όλους Κονάκι του Μπέη Σεκέριαν, με καλλιτεχνικό δ/ντη τον κ. Κων/νο Ευαγγελάτο.
Σήμερα στεγάζεται στον Α’ όροφο του επίσης διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου στις οδούς Γεράσιμου Παρδάλη & Στρατηγού Πεζανού 4 (απέναντι από τον Αγ. Μηνά) με καλλιτεχνικό δ/ντη τον κ. Γιάννη Καγιαδάκη. Στα 27 χρόνια λειτουργίας του έχει χορηγήσει 140 τίτλους σπουδών.